Alçıpan Duvar Yangın İzolasyonu, İzoleli Boru Detayıdır. W-L-5148 nolu detayda MC 1000 Yangın Durdurucu Mastik kullanıldığında F120 dakika yangın dayanımı elde edilmiştir.
Detay No: W-L-5148
Detay Tipi: Şaft Geçişi
Yangın Durdurucu Kalınlık: 16 mm.
Detay Nevii: İzoleli Boru Geçişi
Geçilen Yapı Elemanı: Duvar
Yapı Elemanı Tipi: Alçıpan Duvar
Onay Tarihi: 31/01/2017
Üretici: RectorSeal
Marka: Metacaulk
Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories
Geçen Tesisat: İzoleli Boru
Boru Malzemesi: Demir Döküm / Bakır Boru / Çelik Boru
Geçen Boru / Çapı: Bakır Boru 4 inç / Çelik Boru 4 inç / Döküm Boru 4 inç
Boru İzolasyon Malzemesi: Esnek köpük
Yangın Dayanımı: 120 Dakika
Alçıpan Duvar Yangın İzolasyonu, İzoleli Boru Detayıdır. W-L-5148 nolu detayda MC 1000 Yangın Durdurucu Mastik kullanıldığında F120 dakika yangın dayanımı elde edilmiştir.
F60 veya F120 yangın dayanımlı alçıpan çelik konstrüksiyonlu duvar montajı, üreticinin yangın testinde belirtilen malzemelerden ve belirtilen şekilde inşa edilecek ve aşağıdaki yapı özelliklerini içerecektir:
Duvar konstrüksiyonu, ahşap dikmelerden veya çelik alçıpan profillerinden oluşabilir. Ahşap dikmeler, nominal 50 x 100 mm (2 x 4 inç) ölçülerinde ve 400 mm (16 inç) aralıklarla yerleştirilmiş olmalıdır. Çelik kanal profilleri ise minimum 90 mm (3-1/2 inç) genişliğinde ve maksimum 600 mm (24 inç) aralıklarla yerleştirilmiş olmalıdır.
Nominal 16 mm (5/8 inç) kalınlığında, üreticinin kendi test edilmiş tasarımında belirtilen şekilde uygulanacaktır. Maksimum tesisat deliği çapı 165 mm’dir (6-1/2 inç).
(İsteğe bağlı, gösterilmemiştir) – Maksimum 286 mm (11-1/4 inç) çapında, minimum 0,45 mm (0.018 inç) kalınlığında (28 gauge) galvaniz sac çelikten imal edilmiş manşon, boyuna dikiş boyunca minimum 25 mm (1 inç) bindirmeye sahip olacaktır. Sac çelik, döşeme veya duvar montajındaki dairesel kesitlerden daha küçük bir çapa sarılarak açılıp dairesel kesitlere karşı yerleştirilir. Manşon, döşeme veya duvar montajının her iki yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde veya maksimum 25 mm (1 inç) dışarı taşacak şekilde monte edilir.
(İsteğe bağlı, gösterilmemiştir) – Madde 1A’ya alternatif olarak, maksimum 250 mm (10 inç) Schedule 5 (3.40 mm) veya daha kalın çelik boru, rijit çelik boru veya maksimum 100 mm (4 inç) EMT, döşeme veya duvar montajına dökülerek veya gömülerek monte edilecektir. Boru, döşeme veya duvar montajının her iki yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde veya maksimum 100 mm (4 inç) dışarı taşacak şekilde yerleştirilecektir.
Yangın durdurucu sistemin içine konsantrik veya eksantrik olarak monte edilecek bir metal boru. Boru, duvar montajının her iki tarafında rijit şekilde desteklenecektir. Aşağıdaki tür ve boyutlarda metal borular kullanılabilir:
Nominal 102 mm (4 inç) çapında (veya daha küçük) Schedule 10 (4.78 mm) veya daha kalın çelik boru.
Nominal 102 mm (4 inç) çapında (veya daha küçük) dökme veya sfero döküm demir boru.
Nominal 102 mm (4 inç) çapında (veya daha küçük) Type L (veya daha kalın) bakır boru.
Nominal 102 mm (4 inç) çapında (veya daha küçük) Standart (veya daha kalın) bakır boru.
Nominal 19 mm (3/4 inç) kalınlığında akrilonitril bütadien/polivinil klorür (AB/PVC) esnek köpük, boru şeklinde sağlanır. Boru veya tüp izolasyonu ile açıklığın çevresi arasındaki halka boşluğu, minimum 0 mm (temas noktası) ile maksimum 22 mm (7/8 inç) arasında olmalıdır.
Minimum 16 mm (5/8 inç) kalınlığında yangın durdurucu mastik malzemesi, tesisat deliği içinde duvarın her iki yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde uygulanır. Boru izolasyonu ve alçıpan arayüzüne, temas noktalarında, duvarın her iki tarafında minimum 13 mm (1/2 inç) çapında yangın durdurucu pahlı bir şekilde uygulanmalıdır. Sac metal manşon (Madde 1A) kullanıldığında, yangın durdurucu mastik malzemesi manşon içinde duvarın her iki yüzeyi ile aynı hizada uygulanmalıdır. Rijit çelik manşon (Madde 1B) kullanıldığında, dolgu malzemesi duvarda manşonun her iki ucuyla aynı hizada uygulanabilir. MC 1000 Yangın Durdurucu Mastik
**Alçıpan Duvar Yangın İzolasyonu İzoleli Boru Uygulamaları ve Yönetmelik Gereklilikleri**
İzoleli boruların, delip geçtiği noktalarda Alçıpan Duvar yangın izolasyonu uygulamaları, yangın güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Türkiye'deki yönetmeliklere göre, bu tür sistemler, yangının yayılmasını önlemek için belirli performans kriterlerine uymalıdır. ASTM E119 ve ASTM E814 standartları, bu sistemlerin yangına dayanıklılık ve duman sızdırmazlık gereksinimlerini belirler. Sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını gerektirir, bu nedenle yangın durdurucu mastik kullanımı önemlidir.
**Yangın Güvenliği 101 (Life Safety 101)** normlarına göre, yangın durdurucu mastik kullanımı, izoleli boruların geçtiği alanlarda zorunludur. NFPA (National Fire Protection Association) normları, alçıpan duvar yangın izolasyonu izoleli boru sistemlerin kullanımını zorunlu kılar. Türkiye yönetmelikleri ve sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin bu standartlara uygun olmasını gerektirir.
TASARIM ESASLARI - 89/106/EEC Yapı içerisinde yaşayanlar yapıyı terk edebilmeli veya başka şekillerde kurtarılabilmeli, Tesisat tasarımları yapılırken Yangın Yönetmeliğinde verilen yangına dayanım sürelerini karşılayan detaylar seçilmeli, Kurtarma ekibinin yapı içindeki emniyeti göz önüne alınacak şekilde tasarlanmalıdır. Yangın kompartımanlarındaki duvar veya döşemeyi delip geçen tesisatlar için özel önlemler alınmalı ve yangın güvenliğini etkileyebilecek en küçük açıklıklarda bile yangın durdurucu malzemeler kullanılmalıdır. Pasif yangın durdurucu malzemeler yapı elemanlarına ısısal enerji transferini geciktiren veya geçişini yavaşlatan koruma malzemeleridir. Bir başka tarif de bir yapının pasif yangın koruması yapıdaki sıcaklık yükselmelerine karşı ve/veya yapının yangınla karşılaşmayacak tarafında maksimum müsaade edilebilir sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklık oluşacak şekilde izole etmektir diye tanımlanabilir. Detayı Yangın Dayanımı F120 dakika, Yangın Yalıtımında UL testleri ile belgelenmiştir.