C-AJ-2688 Şaft, Duvar veya Döşeme Geçen PVC Boru Yangın Yalıtım Detayı

Detay No: C-AJ-2688

Detay Tipi: Şaft Geçişi

Yangın Durdurucu Kalınlık: 50 mm.

Detay Nevii: 50 mm PVC/cPVC/ABS Boru Geçişi

Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme / Duvar

Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm / Beton Blok veya Tuğla duvar

C-AJ-2688 Şaft, Duvar veya Döşeme Geçen PVC Boru Yangın Yalıtım Detayı
C-AJ-2688 Şaft, Duvar veya Döşeme Geçen PVC Boru Yangın Yalıtım Detayı

Onay Tarihi: 13/12/2010

Üretici: RectorSeal

Marka: Metacaulk

Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories

Geçen Tesisat: Yanıcı Boru, Konduit

Boru Malzemesi: Yanıcı Boru

Geçen Boru / Çapı: ABS Boru 50 mm / CPVC Boru 50 mm / PVC Boru 50 mm / Koruge Konduit 50 mm

Yangın Dayanımı: 180 Dakika

50 mm PVC/cPVC/ABS Boru Geçişi

PVC Boru Yangın Yalıtımı

Şaft, Duvar veya Döşeme delip geçen  50 mm PVC/cPVC/ABS/Koruge Boru, Yangın Durdurucu Detayıdır. C-AJ-2688 nolu detayda  MC350i veya MC1000 kullanıldığında F120 dakika yangın dayanımı elde edilmiştir.

1) Döşeme veya Duvar

Sistem, maruz kalan ve maruz kalmayan yüzeyler arasında 50 Pa basınç farkı ile test edilmiştir. Yüksek basınç, maruz kalan taraftadır.

Minimum 114 mm (4-1/2 inç) kalınlığında Hafif veya Normal yoğunluklu (1600-2400 kg/m³ veya 100-150 pcf) betonarme beton. Maksimum açıklık çapı 76 mm (3 inç)’tir.

1A) Çelik Kompozit Döşeme (Gösterilmemiştir)

Madde 1’e alternatif olarak,trapez çelik döşeme/betonarme döşeme olarak oluşabilir. Döşeme , üreticisinin test edilmiş detayındaki gibi üretilmelidir ve aşağıdaki yapısal özellikleri içermelidir.

A. Kompozit Döşeme Trapez Sacı — Minimum 65 mm (2-1/2 inç) derinliğinde Galvanize Trapez Saclar.
B. BetonarmeDöşemenin üst düzleminden ölçüldüğünde minimum 64 mm (2-1/2 inç) kalınlığında betonarme.

2) Geçiş Yapan Tesisat Elemanı

Tek bir plastik boru veya elektrik borusu, açıklık içinde eksantrik veya konsantrik olarak yerleştirilmelidir. Tesisat deliği boşluğu minimum 0 mm (noktasal temas) ve maksimum 16 mm (5/8 inç) olmalıdır. Boru, döşeme veya duvarın her iki tarafında rijit olarak desteklenmelidir. Aşağıdaki tür ve boyutlardaki borular kullanılabilir:

2A) PVC Boru

Maksimum 50 mm (2 inç) çapında, Schedule 40 masif gövdeli veya hücresel PVC boru (Türkiye’de muadili: TS EN 1329’a uygun PVC atık su borusu). Kapalı devre (proses veya besleme) veya açık devre (drenaj, atık veya havalandırma) tesisat sistemlerinde kullanılabilir.

2B) cPVC Boru

Maksimum 50 mm (2 inç) çapında, SDR 13.5 CPVC boru (Türkiye’de muadili: TS EN 15877’ye uygun CPVC boru). Kapalı devre (proses veya besleme) tesisat sistemlerinde kullanılabilir.

2C) Plastik Elektrik Borusu

Maksimum 50 mm (2 inç) çapında, Schedule 40 PVC elektrik borusu (Türkiye’de muadili: TS IEC 61386-21’e uygun sert PVC elektrik borusu). Ulusal Elektrik Kodu (NFPA No. 70) ile uyumlu olarak monte edilmelidir.

2D) ABS Boru

Maksimum 50 mm (2 inç) çapında, Schedule 40 masif gövdeli veya hücresel ABS boru (Türkiye’de muadili: TS EN 1455’e uygun ABS atık su borusu). Kapalı devre (proses veya besleme) veya açık devre (drenaj, atık veya havalandırma) tesisat sistemlerinde kullanılabilir.

3) Yangın Durdurucu Sistem

Yangın durdurucu sistem aşağıdaki bileşenlerden oluşmalıdır:

3A) Yangın Durdurucu Mastik

Minimum 50 mm (2 inç) kalınlığında mastik dolgu malzemesi, tesisat deliği boşluğuna uygulanmalı ve döşemenin üst yüzeyi veya duvarın her iki yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde doldurulmalıdır. Noktasal temas bulunan bölgelerde, boru ile beton arayüzüne minimum 13 mm (1/2 inç) çapında mastik uygulanmalıdır.

RECTORSEAL — Metacaulk 1000 veya Metacaulk 350i.

C-AJ-2688 Şaft, Duvar veya Döşeme Geçen PVC Boru Yangın Yalıtım Detayı

PVC / cPVC / PB Polibutilen Boru Yangın Durdurucu Uygulamaları ve Yönetmelik Gereklilikleri

Yanıcı boruların şaft, döşeme veya yangın dayanımlı duvarları delip geçtiği noktalarda yangın durdurucu uygulamaları, yangın güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Türkiye’deki yönetmeliklere göre, bu tür sistemler, yangının yayılmasını önlemek için belirli performans kriterlerine uymalıdır. ASTM E119 ve ASTM E814 standartları, bu sistemlerin yangına dayanıklılık ve duman sızdırmazlık gereksinimlerini belirler. Sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını gerektirir, bu nedenle yangın durdurucu sargı kullanımı önemlidir.

Yangın Güvenliği 101 (Life Safety 101) normlarına göre, yangın durdurucu mastik kullanımı, Yalıtımlı boruların geçtiği alanlarda zorunludur. NFPA (National Fire Protection Association) normları, Yanıcı boru yangın durdurucu sargı sistemlerin kullanımını zorunlu kılar. Türkiye yönetmelikleri ve sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin bu standartlara uygun olmasını gerektirir.

TASARIM ESASLARI – 89/106/EEC Yapı içerisinde yaşayanlar yapıyı terk edebilmeli veya başka şekillerde kurtarılabilmeli, Tesisat tasarımları yapılırken Yangın Yönetmeliğinde verilen yangına dayanım sürelerini karşılayan detaylar seçilmeli, Kurtarma ekibinin yapı içindeki emniyeti göz önüne alınacak şekilde tasarlanmalıdır. Yangın kompartımanlarındaki duvar veya döşemeyi delip geçen tesisatlar için özel önlemler alınmalı ve yangın güvenliğini etkileyebilecek en küçük açıklıklarda bile yangın durdurucu malzemeler kullanılmalıdır. Pasif yangın durdurucu malzemeler yapı elemanlarına ısısal enerji transferini geciktiren veya geçişini yavaşlatan koruma malzemeleridir. Bir başka tarif de bir yapının pasif yangın koruması yapıdaki sıcaklık yükselmelerine karşı ve/veya yapının yangınla karşılaşmayacak tarafında maksimum müsaade edilebilir sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklık oluşacak şekilde izole etmektir diye tanımlanabilir.