Detay No: C-AJ-2783
Detay Tipi: Şaft Geçişi
Yangın Durdurucu Kalınlık: 50 mm.
Detay Nevii: 50 mm Pprc Boru Geçişi
Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme / Duvar
Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm / Beton Blok veya Tuğla duvar
Onay Tarihi: 17/02/2017
Üretici: RectorSeal
Marka: Metacaulk
Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories
Geçen Tesisat: Yanıcı Boru, Konduit
Boru Malzemesi: Yanıcı Boru
Geçen Boru / Çapı: Pprc Boru 2%22 (50mm)
Yangın Dayanımı: 120 Dakika
Minimum 4-1/2 inç (114 mm) kalınlığında Hafif veya Normal yoğunluklu (1600-2400 kg/m³ veya 100-150 pcf) betonarme beton. Duvar ayrıca üreticisinin test edilmiş detaylarında tariflenen beton bloklardan da oluşturulabilir. Maksimum açıklık çapı 4 inç (102 mm)’dir.
Tek bir plastik boru, yangın durdurucu sistem içerisinde merkezlenmiş olarak monte edilmelidir. Tesisat deliği boşluğu minimum 1/2 inç (13 mm) ve maksimum 1 inç (25 mm) olmalıdır. Boru, döşeme veya duvarın her iki tarafında rijit olarak desteklenmelidir. Aşağıdaki tür ve boyutlardaki plastik borular kullanılabilir:
Maksimum 2 inç (63 mm dış çapı) çapında, SDR 17 Niron boru (Türkiye’de muadili: TS EN 1451’e uygun PP-RTC boru). Kapalı devre (proses veya besleme) tesisat sistemlerinde kullanılabilir.
Maksimum 2 inç (63 mm dış çapı) çapında, SDR 11 Niron boru (Türkiye’de muadili: TS EN 1451’e uygun PP-RTC boru). Kapalı devre (proses veya besleme) tesisat sistemlerinde kullanılabilir.
Maksimum 2 inç (63 mm dış çapı) çapında, SDR 7.3 Niron boru (Türkiye’de muadili: TS EN 1451’e uygun PP-RTC boru). Kapalı devre (proses veya besleme) tesisat sistemlerinde kullanılabilir.
Yangın durdurucu sistem aşağıdaki bileşenlerden oluşmalıdır:
Minimum 2 inç (51 mm) kalınlığında mastik, tesisat deliği boşluğuna uygulanmalı ve döşemenin üst yüzeyi veya duvarın her iki yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde doldurulmalıdır.
RECTORSEAL — Metacaulk 1000, Metacaulk 350i
Pprc Boru Yangın Durdurucu Uygulamaları ve Yönetmelik Gereklilikleri
Yanıcı boruların şaft, döşeme veya yangın dayanımlı duvarları delip geçtiği noktalarda yangın durdurucu uygulamaları, yangın güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Türkiye’deki yönetmeliklere göre, bu tür sistemler, yangının yayılmasını önlemek için belirli performans kriterlerine uymalıdır. ASTM E119 ve ASTM E814 standartları, bu sistemlerin yangına dayanıklılık ve duman sızdırmazlık gereksinimlerini belirler. Sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını gerektirir, bu nedenle yangın durdurucu sargı kullanımı önemlidir.
Yangın Güvenliği 101 (Life Safety 101) normlarına göre, yangın durdurucu mastik kullanımı, Yalıtımlı boruların geçtiği alanlarda zorunludur. NFPA (National Fire Protection Association) normları, Yanıcı boru yangın durdurucu sargı sistemlerin kullanımını zorunlu kılar. Türkiye yönetmelikleri ve sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin bu standartlara uygun olmasını gerektirir.
TASARIM ESASLARI – 89/106/EEC Yapı içerisinde yaşayanlar yapıyı terk edebilmeli veya başka şekillerde kurtarılabilmeli, Tesisat tasarımları yapılırken Yangın Yönetmeliğinde verilen yangına dayanım sürelerini karşılayan detaylar seçilmeli, Kurtarma ekibinin yapı içindeki emniyeti göz önüne alınacak şekilde tasarlanmalıdır. Yangın kompartımanlarındaki duvar veya döşemeyi delip geçen tesisatlar için özel önlemler alınmalı ve yangın güvenliğini etkileyebilecek en küçük açıklıklarda bile yangın durdurucu malzemeler kullanılmalıdır. Pasif yangın durdurucu malzemeler yapı elemanlarına ısısal enerji transferini geciktiren veya geçişini yavaşlatan koruma malzemeleridir. Bir başka tarif de bir yapının pasif yangın koruması yapıdaki sıcaklık yükselmelerine karşı ve/veya yapının yangınla karşılaşmayacak tarafında maksimum müsaade edilebilir sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklık oluşacak şekilde izole etmektir diye tanımlanabilir.