C-AJ-5077 Şaft / Duvar / Döşeme geçen Yalıtımlı Boru Geçişi Yangın Durdurucu

Detay No: C-AJ-5077

Detay Tipi: Şaft Geçişi / Tümü

Yangın Durdurucu Kalınlık: 50 mm.

Detay Nevii: İzoleli Çelik Boru Geçişi

Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme / Duvar

Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm / Beton Blok veya Tuğla duvar

Şaft, Duvar veya Döşeme Geçen Yalıtımlı Boru için Yangın Durdurucu Mastik Detayı C-AJ-5077
Şaft, Duvar veya Döşeme Geçen Yalıtımlı Boru için Yangın Durdurucu Mastik Detayı C-AJ-5077

Onay Tarihi: 29/11/1995

Üretici: RectorSeal

Marka: Metacaulk

Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories

Geçen Tesisat: İzoleli Boru

Boru Malzemesi: Çelik Boru

Geçen Boru / Çapı: Çelik Boru 10 inç

Boru İzolasyon Malzemesi: Taşyünü Boru İzolasyonu / Cam Yünü Boru İzolasyonu

Yangın Dayanımı: 120 Dakika

İzoleli Çelik Boru Geçişi

Yalıtımlı Boru Yangın Durdurucu

Şaft, Duvar veya Döşeme delip geçen Yalıtımlı Çelik Boru için Yangın Durdurucu Mastik Detayıdır. C-AJ-5077 nolu detayda MC 1000 Yangın Durdurucu Mastik kullanıldığında F120 dakika yangın dayanımı elde edilmiştir.

1) Döşeme veya Duvar

Minimum 114 mm kalınlığında betonarme hafif veya normal yoğunlukta (1600-2400 kg/m³) beton döşeme veya minimum 165 mm kalınlığında betonarme hafif veya normal yoğunlukta beton duvar. Duvar ayrıca herhangi bir UL Sınıflandırılmış Beton Bloktan da yapılabilir. Maksimum açıklık çapı 457 mm’dir.

2) Çelik Boru

Nominal 254 mm çapında (veya daha küçük) Schedule 10 (minimum 3.2 mm kalınlığında) veya daha kalın çelik boru. Bir boru yangın durdurucu sistem içinde merkezi veya eksantrik olarak monte edilecektir. Boru, döşeme veya duvar montajının her iki tarafında sağlam bir şekilde desteklenecektir.

3) Boru İzolasyonu

Nominal 76 mm kalınlığında, yüksek yoğunluklu (minimum 60 kg/m³) cam elyaf silindirik boş üniteler, dışı tam hizmet ceketi ile kaplanmış. Boyuna ek yerleri metal bağlantı elemanları veya fabrika uygulamalı kendinden yapışkanlı bant ile kapatılmıştır. Enine ek yerleri metal bağlantı elemanları veya ürünle birlikte verilen bant ile sabitlenmiştir. Rezervasyon boşluğu minimum 13 mm ile maksimum 22 mm arasında olacaktır.

4) Metal Ceket

Minimum 152 mm genişliğinde, minimum 0.50 mm kalınlığında çelik levhadan oluşan bir ceket, boru izolasyonunun etrafına sıkıca sarılacak şekilde kesilmiştir ve minimum 114 mm bindirmeye sahiptir. Ceket, merkezine yerleştirilmiş minimum 13 mm genişliğinde paslanmaz çelik hortum kelepçesi ile sabitlenir. Ceket, döşemenin üstüne veya duvarın her iki yüzeyine monte edilir ve açıklığa 13 mm girintili olarak yerleştirilir.

5) Yangın Durdurucu Sistem

Yangın Durdurucu Sistem aşağıdaki bileşenlerden oluşmuştur.

5A) Arka Dolgu Malzemesi

Minimum 65 mm kalınlığında ve minimum 65 kg/m³ yoğunluğunda taşyünü plaka izolasyonu, sıkıca kalıcı kalıp olarak açıklığa yerleştirilecektir. Yangın durdurucu dolgu malzemesinin gerekli kalınlığını karşılamak için arka dolgu malzemesi, döşemenin üst yüzeyinden veya duvarın her iki yüzeyinden geri çekilecek şekilde yerleştirilecektir.

5B) Yangın Durdurucu Malzeme

Minimum 50 mm kalınlığında dolgu malzemesi, rezervasyon boşluğunun içine, döşemenin üst yüzeyi veya duvarın her iki yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde uygulanacaktır. MC 1000 Yangın Durdurucu Mastik

C-AJ-5077 Şaft / Duvar / Döşeme geçen Yalıtımlı Boru Geçişi Yangın Durdurucu

**Yalıtımlı Boru Yangın Durdurucu Uygulamaları ve Yönetmelik Gereklilikleri**

İzolasyonlu metal boruların şaft, döşeme veya yangın dayanımlı duvarları delip geçtiği noktalarda yangın durdurucu uygulamaları, yangın güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Türkiye'deki yönetmeliklere göre, bu tür sistemler, yangının yayılmasını önlemek için belirli performans kriterlerine uymalıdır. ASTM E119 ve ASTM E814 standartları, bu sistemlerin yangına dayanıklılık ve duman sızdırmazlık gereksinimlerini belirler. Sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını gerektirir, bu nedenle yangın durdurucu mastik kullanımı önemlidir.

**Yangın Güvenliği 101 (Life Safety 101)** normlarına göre, yangın durdurucu mastik kullanımı, izolasyonlu boruların geçtiği alanlarda zorunludur. NFPA (National Fire Protection Association) normları, izoleli boru yangın durdurucu sistemlerin kullanımını zorunlu kılar. Türkiye yönetmelikleri ve sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin bu standartlara uygun olmasını gerektirir.