C-AJ-5297 Şaft veya Duvar geçen İzoleli Boru Yangın İzolasyonu Mastik Detayı

Detay No: C-AJ-5297

Detay Tipi: Şaft Geçişi

Yangın Durdurucu Kalınlık: 13 mm.

Detay Nevii: İzolasyonlu Boru Geçişi

Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme / Duvar

Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm / Beton Blok veya Tuğla duvar

C-AJ-5297 Şaft veya Duvar geçen İzoleli Boru Yangın İzolasyonu Mastik Detayı
C-AJ-5297 Şaft veya Duvar geçen İzoleli Boru Yangın İzolasyonu Mastik Detayı

Onay Tarihi: 22/09/2005

Üretici: RectorSeal

Marka: Metacaulk

Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories

Geçen Tesisat: İzoleli Boru

Boru Malzemesi: Demir Döküm / Bakır Boru / Çelik Boru

Geçen Boru / Çapı: Bakır Boru 4 inç / Çelik Boru 4 inç / Döküm Boru 4 inç

Boru İzolasyon Malzemesi: Esnek köpük

Yangın Dayanımı: 120 Dakika

İzolasyonlu Boru Geçişi

İzoleli Boru Yangın İzolasyonu

Şaft, Duvar veya Döşeme delip geçen Yalıtımlı Boru, Yangın İzolasyonu Mastik Detayıdır. C-AJ-5297 nolu detayda MC350i kullanıldığında F120 dakika yangın dayanımı elde edilmiştir.

1) Döşeme veya Duvar

Minimum 4-1/2 inç (114 mm) kalınlığında Hafif veya Normal yoğunluklu (1600-2400 kg/m³ veya 100-150 pcf) betonarme beton. Duvar ayrıca Üreticisinin test edilmiş detaylarında tariflenen beton bloklardan da oluşturulabilir. Maksimum açıklık çapı 8 inç (203 mm)‘dir.

2) Geçiş Yapan Tesisat Elemanı

Tek bir metal boru veya tüp, yangın durdurucu sistem içerisinde eksantrik veya konsantrik olarak yerleştirilmelidir. Aşağıdaki tür ve boyutlardaki metal borular kullanılabilir:

2A) Çelik Boru

Maksimum 4 inç (102 mm) çapında, Schedule 10 veya daha kalın çelik boru (Türkiye’de muadili: TS EN 10255’e uygun çelik tesisat borusu).

2B) Demir Döküm Boru

Maksimum 4 inç (102 mm) çapında (Türkiye’de muadili: TS EN 877’ye uygun döküm boru).

2C) Bakır Tüp

Maksimum 4 inç (102 mm) çapında, Tip L veya daha kalın bakır tüp (Türkiye’de muadili: TS EN 12735’e uygun bakır tesisat borusu).

2D) Bakır Boru

Maksimum 4 inç (102 mm) çapında, Standart veya daha kalın bakır boru (Türkiye’de muadili: TS EN 1057’ye uygun bakır boru).

3) Boru İzolasyonu

Maksimum 1 inç (25 mm) kalınlığında akrilonitril bütadien/polivinil klorür (AB/PVC) esnek köpük izolasyon, boruların dış yüzeyine sarılmış şekilde kullanılmalıdır. İzolasyonlu boru ile açıklık çevresi arasındaki tesisat deliği boşluğu minimum 3/8 inç (10 mm) ve maksimum 1-1/2 inç (38 mm) olmalıdır.

4) Yangın Durdurucu Sistem

Yangın durdurucu sistem aşağıdaki bileşenlerden oluşmalıdır:

4A) Arka Dolgu Malzemesi

Minimum 3 inç (75 mm) kalınlığında, 4 pcf (65 kg/m³) yoğunlukta taşyünü yalıtımı, kalıcı kalıp oluşturacak şekilde açıklığa sıkıca yerleştirilmelidir. Arka Dolgu malzemesi, gerekli yangın durdurucu kalınlığını sağlamak amacıyla döşemenin üst yüzeyinden veya duvarın her iki yüzeyinden geri çekilecek şekilde uygulanmalıdır.

4B) Yangın Durdurucu Mastik

Minimum 1/2 inç (13 mm) kalınlığında yangın durdurucu malzemesi, tesisat deliği boşluğuna uygulanmalı ve döşemenin üst yüzeyi veya duvarın her iki yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde doldurulmalıdır.

RECTORSEAL — Metacaulk 350i.

C-AJ-5297 Şaft veya Duvar geçen İzoleli Boru Yangın İzolasyonu Mastik Detayı

İzoleli Boru Yangın Durdurucu Uygulamaları ve Yönetmelik Gereklilikleri

İzolasyonlu çelik boruların şaft, döşeme veya yangın dayanımlı duvarları delip geçtiği noktalarda yangın durdurucu uygulamaları, yangın güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Türkiye'deki yönetmeliklere göre, bu tür sistemler, yangının yayılmasını önlemek için belirli performans kriterlerine uymalıdır. ASTM E119 ve ASTM E814 standartları, bu sistemlerin yangına dayanıklılık ve duman sızdırmazlık gereksinimlerini belirler. Sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını gerektirir, bu nedenle yangın durdurucu mastik kullanımı önemlidir.

Yangın Güvenliği 101 (Life Safety 101) normlarına göre, yangın durdurucu mastik kullanımı, İzolasyonlu boruların geçtiği alanlarda zorunludur. NFPA (National Fire Protection Association) normları, İzoleli boru yangın durdurucu mastik sistemlerin kullanımını zorunlu kılar. Türkiye yönetmelikleri ve sigorta talepleri de yangın durdurucu sistemlerin bu standartlara uygun olmasını gerektirir.