C-AJ-8161 Duvar veya Döşeme Geçen Çoklu Boru Yangın Durdurucu Detayı

Detay No: C-AJ-8161

Detay Tipi: Şaft Geçişi

Yangın Durdurucu Kalınlık: 13 mm.

Detay Nevii: Çelik, Bakır Borular Gurup Geçişi

Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme / Duvar

Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm

C-AJ-8161 Duvar veya Döşeme Geçen Çoklu Boru Yangın Durdurucu Detayı
C-AJ-8161 Duvar veya Döşeme Geçen Çoklu Boru Yangın Durdurucu Detayı

Onay Tarihi: 15/07/2014

Üretici: RectorSeal

Marka: Metacaulk

Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories

Geçen Tesisat: Kablo / Grup, Kombine Geçişler

Boru Malzemesi: Bakır Boru / Çelik Boru

Geçen Boru / Çapı: Bakır Boru 1 inç / Çelik Boru 1 inç

Boru İzolasyon Malzemesi: Esnek köpük

Yangın Dayanımı: 120 Dakika

Çelik, Bakır Borular Gurup Geçişi

Çoklu Boru Yangın Durdurucu

UL tarafından test edilmiş Çelik, Bakır borular, izoleli ve izolesiz karma olarak, çoklu geçiş yaptıkları şartlarda F120 Dakika Yangın Dayanımı elde edilmiştir. Detayda Kullanılan ürün MC150+ veya MC350+ veya MC1000 

1) Döşeme veya Duvar

Minimum 114 mm (4 1/2 inç) kalınlığında Hafif veya Normal yoğunluklu (1600-2400 kg/m³ veya 100-150 pcf) betonarme döşeme. Ayrıca minimum 152 mm (6 inç) kalınlığında üreticisinin test edilmiş detaylarında tariflenen boşluklu döşeme beton üniteleri veya Üreticisinin test edilmiş detaylarında tariflenen beton bloklardan oluşan duvarlar kullanılabilir. Maksimum açıklık çapı 102 mm (4 inç) olmalıdır.

2) Geçiş Yapan Tesisat Elemanı

Metal borular, tesisat kanalları veya kablolar, yangın durdurucu sistem içinde merkezli veya eksantrik olarak yerleştirilmelidir. Tesisatlar döşemenin her iki tarafında rijit olarak desteklenmelidir. Aşağıdaki boru, tesisat kanalı ve kablo türleri kullanılabilir:

2A) Metal Borular

Maksimum iki metal boru veya tüp. Boru ile açıklık çevresi arasındaki tesisat deliği boşluğu minimum 0 mm (temas noktası) ile maksimum 57 mm (2 1/4 inç) arasında olmalıdır. Kullanılabilecek borular:

  • Bakır TüpMaksimum 25 mm (1 inç) çapında, Tip M veya daha kalın bakır tüp (Türkiye’de muadili: TS EN 12735’e uygun bakır tesisat borusu).
  • Bakır BoruMaksimum 25 mm (1 inç) çapında, Standart veya daha kalın bakır boru (Türkiye’de muadili: TS EN 1057’ye uygun bakır boru).
  • Çelik BoruMaksimum 25 mm (1 inç) çapında, Schedule 10 çelik boru (Türkiye’de muadili: TS EN 10255’e uygun çelik tesisat borusu).

2B) Boru Yalıtımı - Plastik İzolasyon

Maksimum 19 mm (3/4 inç) kalınlığında akrilonitril bütadien/polivinil klorür (AB/PVC) esnek köpük izolasyon, tüp şeklinde üretilmiş. İzolasyon tüm borulara uygulanabilir.

  • İzolasyonlu boru veya tüp ile yalıtımsız metal borular, tesisat kanalları veya tüpler arasındaki tesisat deliği boşluğu minimum 0 mm (temas noktası) ile maksimum 32 mm (1 1/4 inç) olmalıdır.
  • İzolasyonlu boru veya tüp ile açıklık çevresi arasındaki tesisat deliği boşluğu minimum 0 mm (temas noktası) ile maksimum 57 mm (2 1/4 inç) olmalıdır.

2C) Kablolar

Maksimum iki kablo, yalıtımlı borulara minimum 0 mm (temas noktası) ve diğer tesisatlara minimum 13 mm (1/2 inç) mesafe olacak şekilde yerleştirilmelidir. Kablo ile açıklık çevresi arasındaki tesisat deliği boşluğu minimum 0 mm (temas noktası) ile maksimum 57 mm (2 1/4 inç) arasında olmalıdır. Kablolar döşeme veya duvarın her iki tarafında rijit olarak desteklenmelidir.

Kullanılabilecek kablolar:

  • Maksimum 7 damarlı, 0.20 mm² (24 AWG) kontrol kablosu, PVC yalıtımlı ve kılıflı (Türkiye’de muadili: EN 50288-7’ye uygun kontrol kablosu).
  • Maksimum 2 damarlı, 6 mm² (10 AWG) termostat kablosu (Türkiye’de muadili: EN 50575’e uygun termostat kablosu).

3) Yangın Durdurucu Sistem

Yangın durdurucu sistem aşağıdaki bileşenlerden oluşmalıdır:

3A) Arka Dolgu Malzemesi

Minimum 75 mm (3 inç) kalınlığında, 65 kg/m³ (4 pcf) yoğunlukta taşyünü yalıtımı, kalıcı kalıp oluşturacak şekilde açıklığa sıkıca yerleştirilmelidir.

  • Boşluklu beton üniteler kullanıldığında, dolgu malzemesi döşemenin her iki yüzeyinden geri çekilecek şekilde uygulanmalıdır.

3B) Yangın Durdurucu Malzeme

Minimum 13 mm (1/2 inç) kalınlığında dolgu malzemesi, tesisat deliği boşluğuna uygulanmalı ve döşemenin üst yüzeyi veya duvarın her iki yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde doldurulmalıdır.

  • Beton yüzeyi ile geçen tesisatlar arasındaki temas noktalarına minimum 13 mm (1/2 inç) çapında mastik uygulanmalıdır.
  • Boşluklu beton üniteler kullanıldığında, dolgu malzemesi döşemenin her iki yüzeyine uygulanmalıdır.
  • FS 900+ Mastik kullanıldığında, dolgu malzemesi geçen tesisatlar arasındaki boşluklara maksimum seviyede nüfuz edecek şekilde uygulanmalıdır.

RECTORSEAL —  Metacaulk MC 150+, Metacaulk 1000, Metacaulk 350i

C-AJ-8161 Duvar veya Döşeme Geçen Çoklu Boru Yangın Durdurucu Detayı

Yangın Durdurucu Detay: Çoklu Boru Geçişi İçin Tesisat Rezervasyonu Çözümü

Yangın durdurucu sistemler, çoklu boru geçişleri içeren tesisat rezervasyonlarında yangın ve dumanın yayılmasını önlemek için kritik bir rol oynar. Pasif yangın koruma çözümleri, yangın sırasında bina içindeki bölümler arasında güvenli bir yalıtım sağlayarak Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve EN 1366-3 gibi uluslararası yangın test standartlarına uygunluk gösterir.

Yangın dayanımlı harçlar, mastikler ve taşyünü dolgu malzemeleri kullanılarak uygulanan yangın durdurucu detaylar, hem yangın dayanımı hem de duman sızdırmazlığı açısından test edilerek F120’ye kadar yangın dayanımı sağlayabilir. Tesisat borularının beton, alçıpan veya kompozit döşeme ve duvarlardan güvenli bir şekilde geçişini sağlayan bu çözümler, NFPA, ASTM E814, UL 1479 ve EN 13501-2 gibi standartlarla uyumlu olarak tasarlanır ve uygulanır.