C-AJ-8175 Duvar veya Döşeme Geçen Çoklu Boru Yangın Yalıtımı Detayı

Detay No: C-AJ-8175

Detay Tipi: Şaft Geçişi

Yangın Durdurucu Kalınlık: 13 mm.

Detay Nevii: Çelik, Bakır, çlik konduit Borular Gurup Geçişi

Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme / Duvar

Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm

C-AJ-8175 Duvar veya Döşeme Geçen Çoklu Boru Yangın Yalıtımı Detayı
C-AJ-8175 Duvar veya Döşeme Geçen Çoklu Boru Yangın Yalıtımı Detayı

Onay Tarihi: 05/10/2010

Üretici: RectorSeal

Marka: Metacaulk

Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories

Geçen Tesisat: Grup, Kombine Geçişler

Boru Malzemesi: Bakır Boru / Çelik Boru

Geçen Boru / Çapı: Bakır Boru 3 inç / Çelik Boru 6 inç / Çelik Konduit 4 inç

Yangın Dayanımı: 120 Dakika

Çelik, Bakır, çlik konduit Borular Gurup Geçişi

Çoklu Boru Yangın Yalıtımı

UL tarafından test edilmiş C-AJ-8175 nolu test raporu;  Çelik, Bakır Konduit borular, karma olarak, Çoklu Boru Yangın Yalıtımı F120 Dakika Yangın Dayanımı elde edilmiştir. Detayda Kullanılan ürün MC350+

1) Döşeme veya Duvar

Minimum 114 mm kalınlığında hafif veya normal yoğunluklu (1600-2400 kg/m³ veya 100-150 pcf) betonarme döşeme. Duvar ayrıca herhangi bir Beton Bloklar ile inşa edilebilir. Açıklığın maksimum alanı 0,15 m² (240 in²) olup, maksimum boyut 762 mm (30 in.) olarak belirlenmiştir.

2) Geçiş Yapan Tesisat Elemanı

Açıklık içinde maksimum sekiz boru, kanal veya boru hattı bulunabilir. Borular, kanallar veya borular arasındaki mesafe minimum 13 mm (1/2 in.), maksimum 70 mm (2-3/4 in.) olmalıdır. Borular, kanallar veya borular ile açıklık çevresi arasındaki mesafe minimum 0 mm (nokta temaslı), maksimum 83 mm (3-1/4 in.) olabilir. Tesisatlar, döşeme veya duvar montajının her iki tarafında da sabit desteklenmelidir. Aşağıdaki tür ve boyutlardaki borular, kanallar veya boru hatları kullanılabilir:

2A) Çelik Boru

Maksimum 150 mm (6 in.) çapında veya daha küçük, Schedule 10 (veya daha ağır) çelik boru.

2B) Bakır Boru

Maksimum 75 mm (3 in.) çapında veya daha küçük, standart (veya daha ağır) bakır boru.

  • İzolasyonlu boru veya tüp ile yalıtımsız metal borular, tesisat kanalları veya tüpler arasındaki tesisat deliği boşluğu minimum 0 mm (temas noktası) ile maksimum 32 mm (1 1/4 inç) olmalıdır.
  • İzolasyonlu boru veya tüp ile açıklık çevresi arasındaki tesisat deliği boşluğu minimum 0 mm (temas noktası) ile maksimum 57 mm (2 1/4 inç) olmalıdır.

2C) Bakır Tesisat Borusu

Maksimum 75 mm (3 in.) çapında veya daha küçük, Tip L (veya daha ağır) bakır boru.

2D) Kanal (Elektrik Tesisatı)

Maksimum 100 mm (4 in.) çapında veya daha küçük, çelik elektriksel metalik boru (EMT) veya rijit çelik kanal.

2E) Esnek Metal Boru

Maksimum 50 mm (2 in.) çapında veya daha küçük, plastik dış kaplamalı oluklu paslanmaz çelik boru

3) Yangın Durdurucu Sistem

Yangın durdurucu sistem aşağıdaki bileşenlerden oluşmalıdır:

3A) Arka Dolgu Malzemesi

Minimum 75 mm (3 in.) kalınlığında, 65 kg/m³ (4 pcf) yoğunluklu taşyünü battaniye yalıtımı, kalıcı kalıp olarak açıklık içine sıkıca yerleştirilmelidir. Arka Dolgu malzemesi, yangın durdurucu mastik dolgu malzemesi için yeterli alan sağlamak amacıyla döşeme üst yüzeyinden veya duvarın her iki yüzeyinden içeri çekilmelidir.

3B) Yangın Durdurucu Malzeme

Minimum 13 mm (1/2 in.) kalınlığında mastik, açıklık içindeki tesisat ile döşeme veya duvar yüzeyi arasına tamamen doldurulacak şekilde uygulanmalıdır. Eğer minimum 100 mm (4 in.) kalınlığında, 65 kg/m³ (4 pcf) yoğunluklu taşyünü battaniye kullanılırsa, mastik dolgu kalınlığı 6 mm (1/4 in.)‘e düşürülebilir. Nokta temaslı konumlarda, minimum 6 mm (1/4 in.) çapında mastik pah, döşeme veya duvarın üst yüzeyinde, tesisat/beton birleşim noktasına uygulanmalıdır.

RECTORSEAL — Metacaulk 350i

C-AJ-8175 Duvar veya Döşeme Geçen Çoklu Boru Yangın Yalıtımı Detayı

Yangın Yönetmeliklerine Uygun Çoklu Tesisat Geçişleri İçin Yangın Durdurucu Çözümler

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve EN 1366-3, ASTM E814 (UL 1479), EN 13501-2 gibi uluslararası yangın dayanım test standartları, yapı elemanlarından geçen tesisatların yangın güvenliğini sağlamak için belirli gereklilikleri içerir. Çoklu boru, tesisat kanalı ve kablo geçişleri, yangın anında alev, duman ve sıcak gazların yayılmasını önlemek amacıyla yangın durdurucu malzemelerle korunmalıdır. Bu detayda, çelik ve bakır borular, çelik elektrik tesisat boruları (EMT) ve paslanmaz çelik esnek gaz boruları gibi çeşitli tesisatlar yangın sırasında yapısal bütünlüğünü koruyacak şekilde test edilmiştir. Tesisat deliği boşluğu, taşyünü dolgular ve mastik malzemeleriyle kapatılarak yangının yayılma riski en aza indirgenmiş ve F120’ye kadar yangın dayanımı sağlanmıştır.

Yangın testleri sırasında, 50 Pa basınç farkı uygulanarak, yangın anında duman ve sıcak gazların basınç nedeniyle binanın farklı bölmelerine yayılıp yayılmadığı değerlendirilir. Metal borular ve kablolar ısındığında genleşirken, plastik esaslı borular eriyerek açıklık oluşturabilir. Bu nedenle, yangına tepki veren intümesan (genleşen) yangın durdurucu malzemeler, yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında genleşerek açıklıkları kapatır ve yangının ve dumanın geçişini engeller. Yangın durdurucu çözümler, binanın yangın güvenliği sisteminin bir parçası olarak test edilmiş ve onaylanmıştır. Tesisat geçişlerinin uygun yangın durdurucu sistemler ile korunması, yangının kontrol altına alınmasını ve bina kullanıcılarının tahliye sürecinde güvenli bir ortam sağlanmasını garanti eder.