Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı W-J-2023 — PVC/CPVC yanıcı boru duvar geçişi için Yangın Durdurucu Sistem

Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı W-J-2023 Yangın Durdurucu Sistemi, betonarme veya beton blok duvarlardan geçen PVC ve CPVC yanıcı borular için özel olarak tasarlanmıştır. Sistem, ASTM E814 ve UL 1479 standartlarına uygun olarak UL (UnderWriters Lab.) tarafından test edilmiştir. Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı Yangın durdurucu sistemin temel bileşeni, her iki tarafta intumesan MC Yangın Durdurucu Sargı ile sarılan yanıcı borudur. Bu sargı, yangın anında genişleyerek boşlukları kapatır ve yangının yayılmasını önler.

Uygulama sırasında, sistemin kurulumunun en az 125 mm kalınlığında bir beton duvar üzerinde yapılması gerekmektedir. Kullanılan yanıcı borunun çapı ise maksimum 90 mm olmalıdır. Yangın durdurucu sistem, yangın güvenliği açısından kritik bir rol oynamakta ve Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gerekliliklerine tam uyum sağlamaktadır.

Detay No: W-J-2023

Detay Tipi: Şaft Geçişi

Yangın Durdurucu Kalınlık: 6 mm.

Detay Nevii: W-J-2023, betonarme veya beton blok duvarlardan geçen PVC/CPVC yanıcı borular için tasarlanmış bir Yangın Durdurucu Sistem detayını tarif eder. Boru çevresinde

Geçilen Yapı Elemanı: Duvar

Yapı Elemanı Tipi: Beton Blok veya Tuğla duvar

Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı W-J-2023 — PVC/CPVC yanıcı boru duvar geçişi için Yangın Durdurucu Sistem
Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı W-J-2023 — PVC/CPVC yanıcı boru duvar geçişi için Yangın Durdurucu Sistem

Onay Tarihi: 13/03/2017

Üretici: RectorSeal

Marka: Metacaulk

Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories

Geçen Tesisat: Yanıcı Boru, Konduit

Boru Malzemesi: Yanıcı Boru

Geçen Boru / Çapı: CPVC Boru 50 mm / PVC Boru 50 mm

Yangın Dayanımı: 120 Dakika

W-J-2023, betonarme veya beton blok duvarlardan geçen PVC/CPVC yanıcı borular için tasarlanmış bir Yangın Durdurucu Sistem detayını tarif eder. Boru çevresinde

Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı

Yangın koruma düzenlemeleri, modern binaların güvenliğini sağlamak için hayati öneme sahiptir. Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı W-J-2023 Yangın Durdurucu Sistemi, ASTM E814, UL 1479 standartlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Bu sistem, Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı yangın sırasında yangının yayılmasını engelleyen etkili bir çözümdür. Yangın durdurucu sistemlerin kullanımı, hem yasal gereklilikleri yerine getirir hem de bina içindeki insanların güvenliğini artırır.

Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı W-J-2023, FM (Factory Mutual) onaylı malzemeler kullanarak yangın güvenliği standartlarını karşılamaktadır. Yangın durdurucu sistemin uygulanması, binaların yangına karşı dayanıklılığını artırmakta ve yangın anındaki riskleri minimize etmektedir. Modern inşaat projelerinde pasif yangın korumasının önemi, yangın anında can ve mal kaybını azaltma hedefiyle oldukça büyüktür.

Betonarme Duvar Geçişlerinde Kompakt ve Güçlü Yangın Bariyeri: Metacaulk Wrap Strip

Nitelikli binalarda, konut projelerinde ve endüstriyel tesislerde yangın kompartıman duvarlarından geçen nominal 50 mm (2 in.) çapına kadar olan PVC ve CPVC atıksu ile temiz su boruları, yangın esnasında dikey ve yatay alev ilerlemesi açısından son derece hassas geçiş noktalarıdır. Betonarme ve briket duvarların yüksek yangın direnci, geçiş boşluklarında aynı performansı gösterecek tescilli pasif yangın durdurucu mühendislik çözümleri ile desteklenmelidir. Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı W-J-2023 sistem detayı, betonarme duvar geçişlerini tescil altına alan, uluslararası akredite sertifikalı profesyonel bir metodoloji sunar.

Sistemin sızdırmazlık mimarisi, hantal dış metal kelepçe maliyetlerine ihtiyaç duymadan, duvarın her iki yüzeyinde boru çevresine 3 kat sarılarak anüler boşluğa yerleştirilen çift yönlü Metacaulk Wrap Strip (MC Yangın Durdurucu Sargı) teknolojisine dayanır. Duvar yüzeylerinden tam 6 mm dışarı taşacak şekilde hizalanan bu yüksek mühendislik ürünü reaktif şerit, yangın ısısıyla karşılaştığı anda milisaniyeler içinde genleşerek eriyen PVC/CPVC borunun yerini aşılmaz bir kömür bariyeriyle mühürler. Duvarın her iki tarafında sağlanan F120 (120 dakika / 2 Saat) kesintisiz pasif yangın bütünlüğü, projenizi Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik standartlarına tam uyumlu hale getirir.

1) Duvar

En az 125 mm kalınlığında betonarme, hafif veya normal ağırlıklı (yaklaşık 1600–2400 kg/m³) beton duvar. Duvar, üreticisinin test edilmiş detayındaki tariflenen şekilde beton blok malzeme ile de oluşturulabilir. Maksimum Tesisat Deliği çapı 90 mm'dir.

2) Boru

Yangın Durdurucu Sistem içinde ortalanmış tek bir yanıcı boru kullanılacaktır. Sistem içinde yaklaşık 15 mm Tesisat Deliği Boşluğu bulunmalıdır. Boru, duvarın her iki tarafında rijit olarak desteklenecektir. Aşağıdaki tür ve boyutlarda yanıcı borular kullanılabilir:

2A) Polivinil Klorür (PVC) Boru

Kapalı (proses veya besleme) ya da havalıklı (drenaj, atık veya havalık) sistemlerde kullanılmak üzere, anma 50 mm (2”) çap veya daha küçük, Schedule 40 PVC boru.

2B) Klorlu Polivinil Klorür (CPVC) Boru

Kapalı (proses veya besleme) ya da havalıklı (drenaj, atık veya havalık) sistemlerde kullanılmak üzere, anma 50 mm (2”) çap veya daha küçük, SDR 17 CPVC boru.

Kapalı (proses veya besleme) ya da havalıklı (drenaj, atık veya havalık) sistemlerde kullanılmak üzere, anma 50 mm (2”) çap veya daha küçük, Schedule 40 PVC boru.

3) Yangın Durdurucu Malzeme — Sargı

Anma 6 mm kalınlıkta ve 25 mm genişlikte İntumesan sargı. Sargı, boru dış çevresi etrafına kesintisiz üç tur sarılır ve yaklaşık 19 mm derinlikte Boşluk içerisine itilir; sargının yaklaşık 6 mm'si duvar yüzeyinden dışarıda kalır. Gerekli toplam uzunluğu sağlamak için birden fazla sargı kullanıldığında, uçlar uç uca bitiştirilir ve alüminyum bant ile sabitlenir. Sargılar duvarın her iki tarafına uygulanır. RECTORSEAL — MC Yangın Durdurucu Sargı

Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı W-J-2023 — PVC/CPVC yanıcı boru duvar geçişi için Yangın Durdurucu Sistem

Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı W-J-2023 Yangın Durdurucu Sistemi, özellikle konut, ticari ve endüstriyel binalarda PVC ve CPVC yanıcı boruların geçtiği duvar geçişlerinde kullanılmaktadır. Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı Bu sistem, yangın anında genişleyen MC Yangın Durdurucu Sargı ile donatılmıştır. Yangın durdurucu malzeme, borunun etrafına sarılarak yangının yayılmasını etkili bir şekilde engeller. Yanıcı boruların geçiş yerlerinde yangın durdurucu sistem uygulamak, olası yangın durumlarında büyük can ve mal kaybının önüne geçmek açısından hayati bir önem taşımaktadır.

Uygulamanın Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'e uygun olarak gerçekleştirilmesi, hem yasal bir gereklilik hem de bina sakinlerinin güvenliği açısından son derece önemlidir. Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı Yangın durdurucu sistemin uygulanmaması durumunda, yangın anında büyük kayıplar yaşanabilir ve yasal yaptırımlara maruz kalma riski artabilir. Bu nedenle, W-J-2023 Yangın Durdurucu Sistemi, hem güvenlik hem de yasal uyumluluk açısından kritik bir çözüm sunmaktadır.

Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı Uygulama Esasları

Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı Bu sistem; yanıcı plastik boruların betonarme duvar veya beton blok duvar yapılarından yatay geçişlerini sızdırmaz hale getirmek amacıyla Bu sistem ASTM E814 ve UL 1479 standartlarına uygun olarak UL (Underwriters Lab.) Tarafından Test Edilmiştir. Teknik inceleme kapsamında sistemin sunduğu pasif yangın dayanım süresi F120 (120 dakika / 2 Saat) olarak tescil edilmiştir.

1. Yapısal Duvar Elemanları Ölçü Sınırları :

  • Duvar Yapısı: En az 127 mm (5 in.) kalınlıkta takviyeli hafif veya normal yoğunlukta (1600-2400 kg/m³) betonarme yapısal duvar veya UL listeli tescilli beton blok (briket) duvar elemanları.

  • Tesisat Deliği Ölçüsü: Duvar üzerinde açılacak dairesel geçiş deliğinin maksimum çapı 92 mm (3-5/8 in.) olmalıdır.

2. Geçiş Yapan Tesisat Tipleri ve Toleransları :

Yangın durdurucu sistem içerisinde merkezlenmiş (konsantrik) olarak konumlandırılan ve duvarın her iki tarafında rijit şekilde desteklenen tek bir yanıcı boru geçişi.

  • Polyvinyl Chloride (PVC) Boru: Nominal 50 mm (2 in.) veya daha küçük çapta, Schedule 40 PVC borular; kapalı (proses veya besleme) ya da havalıklı (drenaj, atık veya havalık) sistemlerde.

  • Chlorinated Polyvinyl Chloride (CPVC) Boru: Nominal 50 mm (2 in.) veya daha küçük çapta, SDR 17 CPVC borular; kapalı (proses veya besleme) ya da havalıklı (drenaj, atık veya havalık) sistemlerde.

  • Tesisat Deliği Boşluğu : Boru dış çeperi ile delik kenarı arasındaki anüler boşluk (tesisat deliği boşluğu) nominal 16 mm (5/8 in.) sabit ölçüde tutulmalıdır.

3. Yangın Durdurucu Ürün ve Uygulama Parametreleri:

  • 3. MC Yangın Durdurucu Sargı :

    • Ürün Adı: Metacaulk Wrap Strip.

    • Uygulama Esasları: Nominal 6 mm (1/4 in.) kalınlığında ve 25 mm (1 in.) genişliğinde intumesan şerit. Geçen borunun dış çevresine kesintisiz olarak üç kat sarılacaktır. İstenen toplam uzunluğa ulaşmak için birden fazla şerit kullanıldığında, şerit uçları uç uca getirilecek ve alüminyum bant ile sabitlenecektir.

    • Çift Yönlü Montaj: Hazırlanan intumesan sargı grupları, duvarın her iki yüzeyindeki anüler boşlukların içerisine yaklaşık 19 mm (3/4 in.) sürülecektir. Sargıların dış kenarları duvar yüzeylerinden dışarıya doğru tam 6 mm (1/4 in.) taşacak şekilde konumlandırılacaktır.

Duvardan Geçen PVC Boru Yangın Durdurucu Sargı Detayı Uygulanmazsa Ne Olur?

  • Yatay Yangın ve Duman İlerlemesi: Duvar geçişi boyunca hedeflenen F120 (2 Saat) pasif yangın bütünlüğü koruması elde edilemez. Yangın anında oluşan yüksek sıcaklık ve 50 mm çapındaki PVC veya CPVC boruların hızla erimesi duvarda açık bir baca etkisi oluşturur. Duvarın her iki yüzeyine 3 kat sarılarak anüler boşluğa yerleştirilen ve duvar yüzeyinden 6 mm dışarı taşan Metacaulk Wrap Strip intumesan sargıları (3) tescilli detaylara uygun yapılmazsa, borunun erimesiyle açığa çıkan boşluk mühürlenemez. Alevler ve yoğun zehirli duman dalgası komşu yangın kompartımanlarına saniyeler içinde sirayet eder.

  • Yönetmelik ve Mevzuat İhlali: Betonarme duvar geçişlerinde test edilmiş tescilli pasif yangın durdurucu detayların uygulanmaması, projenizi Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik esaslarına tamamen aykırı duruma düşürerek yapı denetim süreçlerinde majör teknik uygunsuzluk oluşturur.