Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı C-AJ-8121 detayı ile yoğun kablo ve boru geçişlerinde F240’a kadar yangın dayanımı sağlayın. MetaCaulk plaka ile yüksek performanslı yangın yalıtımı.
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı C-AJ-8121
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı C-AJ-8121
Yangın durdurucu sistemi, konstrüksiyonlu alçıpan duvar veya betonarme döşemelerde tesisat geçişlerini koruma amaçlı kullanılır. Bu sistem, ASTM E814 ve UL 1479 standartlarına uygun olarak test edilmiştir ve yüksek yangın dayanıklılığı sunmaktadır. Sistemde yer alan yangın durdurucu malzemeler, montaj sırasında geçiş elemanlarının çevresini sıkıca kaplayarak yangının yayılmasını önler. Kullandığımız ürünler arasında intumesan levhalar, yangın durdurucu mastikler ve dolgu malzemeleri bulunmaktadır. Bu malzemeler, yangın anında genişleyerek boşlukları kapatır ve güvenli bir yangın bariyeri oluşturur.
Çoklu Tesisat Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı ve Uygulama Esasları
Bu sistem, çoklu tesisat geçişlerinin (kablo demetleri ve metal borular) yangın dayanımlı betonarme döşeme veya duvarlardan geçişini güven altına almak amacıyla ASTM E814 ve UL 1479 standartlarına uygun olarak test edilmiştir. Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı Teknik inceleme kapsamında, sistemin sunduğu F yangın dayanımı uygulama tipine göre F120 (120 dakika) veya F240 (240 dakika) olarak belirlenmiştir.
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı Tesisat Bileşenleri ve Ölçü Sınırları:
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı Sistem dahilinde geçiş yapan tesisatların çap ve malzeme sınırları kesin limitlerle tanımlanmıştır:
-
Kablolar: Kablo demetinin toplam kesit alanı yaklaşık 81 cm² (12-1/2 sq in.) değerini (102 mm/4” çapında demet) geçmemelidir. Maksimum 750 kcmil güç kabloları, çok iletkenli kontrol kabloları ve 300 çift No. 24 AWG bakır haberleşme kabloları kullanılabilir.
-
Metal Borular: En fazla 100 mm (4”) çapında çelik boru, conduit veya elektrik metal borusu (EMT) kullanımı onaylanmıştır.
-
Aralıklar: Kablo demetleri ile tesisat deliği kenarı arasında en az 25 mm (1”) boşluk bırakılmalıdır.Uygulama Gereklilikleri: Uygulamada yangın durdurucu malzeme olarak MetaCaulk Plaka kullanılmaktadır.
- Döşeme (Zemin) Uygulaması: Harç, tesisat deliği içerisine en az 114 mm (4-1/2”) kalınlıkta doldurulmalıdır.
- Duvar Uygulaması: Harç, duvarın her iki yüzeyine simetrik olarak, her bir yüzde en az 25 mm (1”) kalınlıkta olacak şekilde uygulanmalı ve toplam harç kalınlığı duvar kalınlığına (en az 114 mm) tamamlanmalıdır.
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı Uygulanmazsa Ne Olur?
-
Yangın Güvenliği Riski: Uygulama tipine göre hedeflenen 120 veya 240 dakikalık yangın dayanımı sağlanamaz; alev, duman ve ısının bölümlenmiş alanlar arasındaki geçişi engellenemez.
-
Mevzuat Uyumsuzluğu: Uygulama, Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik esaslarına aykırı hale gelerek yapı denetim süreçlerinde ciddi risk oluşturur.
-
Yapısal Bütünlük Kaybı: Kablo demetlerinin limitleri aşması veya harç derinliğinin 114 mm’den az olması durumunda, yangın anındaki termal yükler sızdırmazlık bütünlüğünü bozarak sistemin çökmesine yol açar.
Detay No: C-AJ-8121
Detay Tipi: Şaft Geçişi
Yangın Durdurucu Kalınlık: 3 mm.
Detay Nevii: Karma Boru ve Kablo Demeti Geçişi F240
Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme / Duvar
Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm / Beton Blok veya Tuğla duvar
Onay Tarihi: 15/04/2016
Üretici: RectorSeal
Marka: Metacaulk
Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories
Geçen Tesisat: Metal Boru, Konduit / Kablo / Karma Mekanik, Havakanalı / Grup, Kombine Geçişler
Boru Malzemesi: Demir Döküm / Çelik Boru / Çelik Kondüit
Geçen Boru / Çapı: Çelik Boru 6 inç / Çelik Konduit 6 inç / Döküm Boru 6 inç
Yangın Dayanımı: 240 Dakika
Karma Boru ve Kablo Demeti Geçişi F240
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı Yangın güvenliği, modern yapıların vazgeçilmez bir parçasıdır. C-AJ-8121 yangın durdurucu sistemi, bu önemi göz önünde bulundurarak tasarlanmıştır. Yangın anında devreye giren bu sistem, ASTM E814 ve UL 1479 standartlarına uygun olarak test edilmiştir ve etkili bir yangın koruma çözümü sunmaktadır. Bu sistem, hem bina sahipleri hem de kullanıcılar için güvenli bir yaşam alanı sağlar.
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı Pasif yangın koruma, binaların tasarımında kritik bir öneme sahiptir. Yangın sırasında, yapıların dayanıklılığını artıran bu sistemler, can ve mal kayıplarını en aza indirir. C-AJ-8121 ile, yangın güvenliği standartlarına uygun malzemeler kullanarak, her türlü yapıda yüksek performans sağlanabilir. Bu sistem, yangın güvenliği alanında FM (Factory Mutual) onaylı malzemeler ile güçlendirilmiştir, bu da güvenilirliği artırmaktadır.
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı C-AJ-8121, yangın güvenliği gereksinimleriniz için özel olarak tasarlanmış yüksek performanslı bir sistemdir. RectorSeal tarafından üretilen ve Metacaulk markası ile sunulan bu detay, betonarme döşeme veya duvarlar içerisinde tesisat geçişlerini maksimum 240 dakika yangın dayanımı ile korur.
Sistem, metal boru, konduit, karma mekanik tesisatlar için uyumludur. Çelik boru, dökme demir boru ve elektrik metal boruları gibi farklı boru çeşitlerinde ve maksimum 6 inç çaplarında kullanılabilir. Ayrıca, kontrol kabloları, güç kabloları ve haberleşme kabloları gibi farklı kablo tiplerine uygun çözümler sunar.
Ürün, ASTM E814 ve UL1479 standartlarına uygunluk gösterir ve UL test laboratuvarlarında onaylanmıştır. Yangın durdurucu macun şeritleri, intumesan özellikli kompozit alüminyum folyo kaplı levhalar ve paslanmaz çelik kaplama şeritleri gibi bileşenlerle kombine edilmiştir. Bu bileşenler, yangın anında genişleyerek boru ve kablo çevresindeki boşlukları sıkı şekilde kapatır ve yangının diğer alanlara yayılmasını önler.
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı C-AJ-8121, özellikle yoğun tesisat bulunan yapılarda güvenilir yangın sızdırmazlığı sağlar. Sistem aynı zamanda Metacaulk yangın durdurucu akustik mastik MC 1000, Metacaulk yangın durdurucu macun çubuk, Metacaulk yangın durdurucu plaka ve Metacaulk yangın durdurucu derz contası ürünleri ile uyumlu şekilde kullanılabilir. Bu ürünlerle birlikte uygulanması, yangın güvenliği performansını en üst düzeye çıkarır.
1) Duvar
Minimum 114 mm kalınlığında hafif veya normal ağırlıkta (1600-2400 kg/m³) betonarme. Duvar ayrıca herhangi bir UL Sınıflandırmalı Beton Bloklardan* yapılabilir. Maksimum boşluk alanı 5806 cm², maksimum boyut 762 mm.
2) Kablo
Kablo demetinin toplam kesit alanı 81 cm²'yi aşmamalıdır (102 mm çaptaki demet). Kablolar ile boşluk çevresi arasındaki mesafe minimum 25 mm olmalıdır. Aşağıdaki tip ve boyutlarda kablolar kullanılabilir:
2A) Güç Kabloları
Maksimum 750 kcmil THHN veya THWN kaplı güç kabloları.
2B) Kontrol Kabloları
Maksimum 8 damarlı, No. 12 AWG çok damarlı kontrol kabloları.
Maksimum 750 kcmil THHN veya THWN kaplı güç kabloları.
2C) Haberleşme Kabloları
Max 300 damar No. 24 AWG bakır iletkenli PVC İzolasyonlu ve ceketli haberleşme kablosu.
2D) Optik Kablolar
Çoklu fiber optik PVC Ceketli Haberleşme Kablosu.
2E) Telefon Kabloları
Max 25 damar/24 AWG polietilen izolasyonlu ve PVC ceketli telefon kablosu.
3) Geçiş Yapan Tesisatlar
Maksimum üç boru veya kanal boşluk içerisine yerleştirilmiştir. Borular veya kanallar aynı hat üzerinde yerleştirilmiştir, böylece birleşik levhada tek dikiş kalır. Borular ve kanallar arasındaki, kablolar ile çevre arasındaki mesafe minimum 25 mm olmalıdır. Aşağıdaki metalik boru veya kanallar kullanılabilir:
3A) Çelik Boru
Nominal 152 mm çapında (veya daha küçük) Schedule 10 (veya daha ağır) çelik boru.
3B) Dökme Demir Boru
Nominal 152 mm çapında (veya daha küçük) dökme veya sünek dökme demir boru.
3C) Elektrik Metal Borusu (EMT)
Nominal 152 mm çapında (veya daha küçük) çelik elektrik metalik borusu.
3D) Konduit
Nominal 152 mm çapında (veya daha küçük) rijit çelik kanal. Yukarıdaki metal geçişler kullanıldığında, T Dayanımı 0 saat olarak değerlendirilir.
4) Yangın Durdurucu Malzemeler - Macun
Nominal 51 mm genişliğinde ve 3 mm kalınlığında macun şeritleri, tüm çevre boyunca geçiş elemanlarının konturunu sıkıca takip edecek şekilde yerleştirilir. Bitişik macun şeritleri elle birleşim noktalarında birleştirilir. Döşemenin veya duvar yapısının her iki tarafına monte edilerek kompozit levhanın (Madde 5) her iki yüzeyinden yaklaşık 25 mm dışarı taşacak şekilde bir kat macun gereklidir.
5) Yangın Durdurucu Malzemeler - Kompozit Levha
Çelik arkalıklı, rijit alüminyum folyo kaplı intumesan levha. Kabloların demeti ve/veya geçiş elemanlarının konturunu sıkıca takip edecek şekilde kesilir. Levhalar, döşeme veya duvar yüzeylerine minimum 50 mm taşacak şekilde kesilir. Levha, döşeme veya duvar yapısının her iki tarafına monte edildiğinde F Yangın Dayanımı 4 saattir.
Levha sadece döşemenin üst yüzeyine monte edildiğinde, F120 Yangın Dayanımı ve T Dayanımı 0 olarak değerlendirilir. Levha yalnızca döşemenin üst yüzeyine monte edildiğinde macun (Madde 4 ve 7) dolgu malzemesi de yalnızca döşemenin üst yüzeyine uygulanır. Levha, çelik arkalığı açıkta kalacak şekilde (alüminyum folyo döşeme veya duvar yüzeyine bakacak şekilde) monte edilir ve döşeme veya duvar yüzeyine minimum 4.8 mm çapında ve 32 mm uzunluğunda çelik ankraj vidaları ve minimum 32 mm çapında çelik pul rondelalar ile sabitlenir. Bağlantı elemanlarının maksimum aralığı 152 mm'yi geçmeyecek şekilde ve uçlarından maksimum 51 mm uzaklıkta olmalıdır, ayrıca kablo tablası etrafında monte edilen levhaların arasına ek bağlantı elemanları yerleştirilir.
6) Kaplama Şeridi
Minimum 2 inç genişliğinde, minimum 0.019 inç kalınlığında (26 ga) paslanmaz çelik şerit, kompozit levhanın (Madde 5) oluşturduğu tüm uzunluk boyunca ortalanacak şekilde dikiş veya yarık üzerine yerleştirilir.
Çelik şerit monte edilmeden önce, kompozit levhada oluşan dikiş veya yarık, nominal 13 x 3 mm kalınlığında macun şeridi veya 13 mm genişliğinde ve 1.6 mm kalınlığında sızdırmazlık şeridi veya 13 mm çapında mastik (Madde 7) ile kaplanmalıdır. Çelik kaplama şeridi, çelik arkalıklı kompozit levhaya maksimum 3 inç aralıklarla her iki tarafında çelik sac vidaları veya çelik perçinlerle sabitlenir.
7) Yangın Durdurucu Malzemeler
Kompozit levhanın altında, tüm çevre boyunca geçiş boşluğu etrafında ve çelik kaplama şeridinin altında bir kat 13 x 3 mm kalınlığında macun şeritleri veya 13 mm genişliğinde ve 1.6 mm kalınlığında sızdırmazlık şeridi veya 13 mm çapında mastik boncuk yerleştirilir.
İntumesan levhanın her iki tarafında, geçiş elemanlarının çıkış noktalarında, nazik bir macun uygulaması (25 mm genişliğinde ve 50 mm yüksekliğinde kubbe) yapılacaktır. Kablo demeti ile geçiş elemanı arasındaki veya geçiş elemanları arasındaki boşluk 50 mm'den az olduğunda, kablo demeti ile geçiş elemanı veya geçiş elemanları arasındaki boşluk, zemin veya duvarın 50 mm üstüne kadar doldurulmalıdır.
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı C-AJ-8121
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı C-AJ-8121 yangın durdurucu sistemi, özellikle endüstriyel ve ticari binalarda yangın güvenliğini sağlamak için kritik bir rol oynamaktadır. Bu sistem, geçiş yapan tesisatların etrafındaki boşlukları etkili bir şekilde kapatarak, yangının yayılmasını önler. Sistemde kullanılan malzemeler, yangın durumunda hızlı bir şekilde devreye girer ve güvenli bir ortam sağlar. Yangın durdurucu mastikler, geçiş elemanları ile boşluklar arasındaki boşlukları doldurarak güvenli bir yapı sunar.
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı Bu sistemin uygulanmaması durumunda, yangının yayılması hızlanabilir ve bu da ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir. C-AJ-8121, Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'e (BYKYHY) uygun olarak tasarlanmış ve test edilmiştir. Yangın durdurucu sistemin güvenilirliği, bağımsız laboratuvarlar tarafından onaylanmıştır, bu da kullanıcılara ek bir güvence sunmaktadır.
Modern yapılarda kablo yoğunluğunun artması, yangın yalıtımı detaylarını projenin en kritik noktalarından biri haline getirmektedir. XHEZ.C-AJ-8121 Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı sistem detayı, güç kabloları, haberleşme hatları ve metal boruların aynı açıklıktan geçtiği karmaşık senaryolar için F240 (240 dakika) değerine kadar rakipsiz bir yangın dayanımı sunar.
Sistemin ana bileşeni olan MetaCaulk Plaka, yüksek aderans kabiliyeti sayesinde geniş açıklıklarda bile mükemmel sızdırmazlık sağlar. Hem döşeme hem de duvar geçişlerinde uygulanabilen bu esnek çözüm, özellikle veri merkezleri, hastaneler ve endüstriyel tesisler için idealdir. Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik şartlarını tam olarak karşılayan ve uluslararası UL standartlarında test edilen bu sistemle, projenizde yangın güvenliğini en üst düzeye taşıyın.
Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı C-AJ-8121, inşaat sektöründe tesisat geçişlerinin yangına karşı korunması amacıyla geliştirilmiş özel bir sistemdir. Bu detay, betonarme ya da döşeme ve duvarlarda metal boru, konduit, kablo ve karma mekanik tesisatlar için uygundur. Sistem kapsamında maksimum boşluk alanı 5806 cm² olacak şekilde tasarlanmıştır.
Boru malzemeleri arasında çelik boru, dökme demir boru ve çelik konduit bulunur ve bu boruların maksimum çapı 6 inçtir. Kablo demetleri için ise toplam kesit alanı 81 cm²'yi aşmamalıdır. Kablolar ile boşluk çevresi arasındaki mesafe en az 25 mm olarak planlanır. Yangın dayanımı 240 dakika (F240) olarak belirtilmiş olup, sistem UL laboratuvarları tarafından test edilmiştir ve ASTM E814 ile UL 1479 standartlarına uygundur.
Detayda kullanılan yangın durdurucu malzemeler arasında 51 mm genişliğinde macun şeritleri, yoğun kullanılan intumesan özellikli kompozit levhalar ve paslanmaz çelik kaplama şeritleri yer alır. Bu malzemeler borular ve kabloların etrafını sıkıca sararak yangının yayılmasını etkili şekilde önler. Sistemin montajı için özel teknik kurallar vardır; macun şeritleri geçiş elemanlarının konturunu takip eder, kompozit levhalar minimum 50 mm dışarı taşacak şekilde yerleştirilir ve çelik ankraj vidaları ile sabitlenir. Paslanmaz çelik kaplama şeridi ise dikiş ya da yarık üzerinde ortalanarak yerleştirilir.
Ayrıca, kablo demetleri arasındaki veya geçiş elemanları ile kablolar arasındaki boşluklar yangın anında dolacak şekilde macun veya mastik ile doldurulmalıdır. Çoklu Boru Geçişlerinde Yangın Durdurucu Detayı C-AJ-8121, yapınızda yoğun tesisat bulunan bölgelerde yangın dayanımını artırmak, can ve mal güvenliğini sağlamak için kritik bir üründür.