Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe Detayı C-AJ-2702

C-AJ-2702 detay kodu, beton döşeme veya duvar geçişlerinden geçen PEX borular için tasarlanmış, 2 saat tam yangın ve ısı dayanımı sunan profesyonel bir “Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe Detayı” çözümüdür.

Türkiye Yangın Yönetmeliği ve uluslararası sertifika standartlarına tam uyumlu olan bu sistemin teknik analizi aşağıdadır:

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe Neden Uygulanmalıdır?

  • Tam Koruma (2 Saat F ve T Rating): Bu sistem, yangın anında hem alevlerin geçişini (F-Rating) hem de ısının döşemenin diğer tarafına transferini (T-Rating) 120 dakika boyunca kesin olarak durdurur.

  • Özel PEX Boru Uyumluluğu: Nom 102 mm (4 inç) çapa kadar olan Uponor – Wirsbo hePEX çapraz bağlı polietilen boruların kapalı (besleme) sistemlerinde kullanımı onaylıdır.

  • İntümesan (Şişen) Kelepçe Teknolojisi: PEX borular yangın ısısında eriyerek boşluk bırakır. Detayda kullanılan iki katmanlı Metacaulk Wrap Strip ve onu çevreleyen çelik kelepçe (Steel Collar), yangın anında genleşerek eriyen borunun yerini fiziksel bir bariyerle mühürler.

  • Esnek Montaj (Noktasal Temas): Borunun döşeme boşluğuna değdiği (0 mm) durumlardan, 22 mm (7/8 inç) genişliğindeki halka boşluklara kadar her türlü uygulama senaryosunda sızdırmazlık sağlar.

  • Kombine Sızdırmazlık: Alt yüzeydeki kelepçe sistemi, üst yüzeyde uygulanan Metacaulk 1000 mastik (en az 13 mm kalınlık) ile tamamlanarak gaz ve duman sızdırmazlığı maksimize edilir.

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe Uygulanmazsa Ne Olur?

  • Dikey Yangın Yayılımı: PEX borular yanıcıdır ve yangın anında hızla erir; eğer onaylı bir pasif yangın durdurucu kelepçe kullanılmazsa, oluşan boşluk alevlerin üst katlara saniyeler içinde sıçramasına neden olur.

  • Zehirli Gaz Sızıntısı: Polietilen boruların yanmasıyla açığa çıkan yoğun duman, mühürlenmemiş boşluklardan sızarak tahliye yollarını kapatır ve can güvenliğini tehlikeye atar.

  • Yasal Denetim Engeli: Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik uyarınca, tesisat geçişlerinin döşeme yangın dayanım süresi kadar mühürlenmesi yasal zorunluluktur. ASTM E814 veya UL 1479 uyumlu bu detay uygulanmadığında binaya iskan verilmesi mümkün değildir.

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe detayı C-AJ-2702,

Yangın güvenliği alanında hayati önem taşıyan detaylardan biridir. Bu sistem, 100 mm çapında PEX Polietilen boruların betonarme ya da beton blok döşeme ve duvar geçişlerinde yangına karşı koruma sağlar.

RectorSeal markası altında üretilen ve UL Underwriters Laboratories tarafından onaylanan Metacaulk ürün grubuna ait olan bu pasif yangın durdurucu kelepçe, en az 114 mm kalınlığında beton döşeme veya duvar kalınlıklarına uygundur. Tesisat deliği 127 mm çapı aşmamakla birlikte boru ile duvar/döşeme arasındaki boşluk 0 mm ile 22 mm arasında değişmektedir.

Sistem, borunun her iki tarafta rijit şekilde desteklenmesini gerektirir. Kullanılan yangın durdurucu sistem; 13 mm kalınlıkta MC 1000 Yangın Durdurucu Akustik Mastik ve 6 mm kalınlıkta, 51 mm genişlikte iki kat MC Yangın Durdurucu Sargı Bandajdan oluşur.

Bu malzemeler boru etrafına hassas şekilde uygulanır ve ek olarak galvanizli çelik kelepçe yangın durdurucu sargıyı sağlam şekilde sabitlemek için kullanılır. Kelepçeler minimum 0,41 mm kalınlığında olup ankraj tabları ve tutucu tablarla beraber döşeme ya da duvar yüzeyine 6 mm çapında çelik dübellerle monte edilir.

Detay içerisinde kullanılan Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe, uygulamada 100 mm Polietilen Boru Geçişi ile doğrudan ilişkilidir. Aynı zamanda MC 1000 Yangın Durdurucu Akustik Mastik ve Metacaulk Yangın Durdurucu Sargı Bandaj ürünleriyle beraber çalışmaları yangın dayanımı performansını artırır.

Bu detay, yangına karşı koruma sağlamak için mutlaka belirtilen ürünler ile birlikte doğru uygulanmalı ve test standartlarına uygun şekilde monte edilmelidir.

Bu detayın tüm uygulama aşamaları ve onayları 12/08/2012 tarihine dayanmaktadır ve pasif yangın güvenlik sistemlerinde yaygın olarak tercih edilmektedir.

Detay No: C-AJ-2702

Detay Tipi: Şaft Geçişi

Yangın Durdurucu Kalınlık: 13 mm.

Detay Nevii: 100 mm Polietilen Boru Geçişi

Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme / Duvar

Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm / Beton Blok veya Tuğla duvar

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe Detayı C-AJ-2702
Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe Detayı C-AJ-2702

Onay Tarihi: 12/08/2012

Üretici: RectorSeal

Marka: Metacaulk

Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories

Geçen Tesisat: Yanıcı Boru, Konduit

Boru Malzemesi: Yanıcı Boru

Geçen Boru / Çapı: PEX Polietilen Boru 4%22 100 mm

Yangın Dayanımı: 120 Dakika

100 mm Polietilen Boru Geçişi

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe

PEX Hatlarınızda Sertifikalı ve Güçlü Koruma

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe Detayı: C-AJ-2702 ile 2 Saatlik Sarsılmaz Bariyer

Modern yapıların tesisat sistemlerinde kullanılan yüksek performanslı PEX borular, yangın güvenliği açısından binanın en hassas noktalarını oluşturur. RectorSeal'ın profesyonel C-AJ-2702 çözümüyle, bu kritik geçişleri binanızın en güçlü savunma noktalarına dönüştürüyoruz.

Neden C-AJ-2702 Çözümünü Tercih Etmelisiniz?

Bu detay, sadece bir dolgu işlemi değil, uluslararası sertifikalı (ANSI/UL 1479) bir mühendislik çözümüdür. Metacaulk Wrap Strip sargı teknolojisi ve paslanmaz çelik kelepçe kombinasyonu, yangın anında akıllı bir bariyer oluşturarak duman ve alev geçişini 2 saat boyunca kesin olarak engeller.

Öne Çıkan Avantajlar:

  • 2 Saatlik Tam Koruma: Hem alev hem de ısı geçişine karşı yönetmeliklerle %100 uyumlu çözüm.

  • Uponor-Wirsbo Onaylı: Dünyanın en saygın boru markalarından biri için özel olarak test edilmiş teknik altyapı.

  • Maksimum Sızdırmazlık: Alt yüzeyde mekanik kelepçe ve üst yüzeyde mastik dolgusu ile çift taraflı güvenlik.

  • Uponor Wirsbo hePEX boru yangın yalıtımı teknik şartnamesi

  • Metacaulk Wrap Strip: PEX borular için yangın durdurucu kelepçe montajı

  • ASTM E814 onaylı 4 inç PEX boru yangın izolasyonu

  • Türkiye Yangın Yönetmeliği uyumlu döşeme sızdırmazlık çözümleri

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe Nerede Kullanılır:

Bu sistem, Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri ve ASTM E814 ile UL 1479 standartlarına uygun olarak, betonarme döşeme veya duvarlarda çapraz bağlı polietilen (PEX) boru geçişlerinde kullanılır.

Doğru monte edilmediğinde, yanıcı boru çevresinden yangın dumanı ve alevlerin yayılması kaçınılmaz olacak, yapısal hasar ve can kaybına neden olacaktır. Bu yüzden, MC Yangın Durdurucu Sargı ve Galvanizli Çelik Zırhlı Yangın Durdurucu Kelepçe ile desteklenen yangın durdurucu sistemlerin kullanımı zorunludur.

1) Döşeme veya Duvar

En az 114 mm kalınlığında betonarme, hafif veya normal yoğunluklu (1600-2400 kg/m³) beton. Duvar ayrıca Beton Bloklar ile de oluşturulabilir. Tesisat deliğinin azami çapı 127 mm’dir.

2) Geçiş Yapan Tesisat Elemanı

Yangın durdurucu sistem içerisinde merkezkaçlı veya merkezli olarak monte edilecek tek bir yanıcı boru kullanılır. Boşluk minimum 0 mm (noktadan temas) ile maksimum 22 mm arasında değişir. Boru, döşeme veya duvar elemanının her iki tarafında rijit şekilde desteklenmelidir. Kullanılabilecek yanıcı boru tipi ve büyüklükleri aşağıdaki gibidir:

2A) Çapraz Bağlı Polietilen (PEX) Boru

En fazla 100 mm çapında (veya daha küçük)  çapraz bağlı polietilen (PEX) borusu, kapalı (proses veya besleme) tesisat sistemlerinde kullanılır.

3) Yangın Durdurucu Sistem

Yangın durdurucu sistem aşağıdaki malzemelerden oluşur:

3A) Yangın Durdurucu Malzeme — Mastik

Boşluk içerisine, döşeme üst yüzeyi ya da duvar yüzeyleriyle aynı hizada olacak şekilde minimum 13 mm kalınlıkta uygulanır. Ürün örnekleri: RECTORSEAL — Metacaulk 1000

3B) MC Yangın Durdurucu Sargı

6 mm kalınlığında ve 51 mm genişliğinde intumesan MC Yangın Durdurucu Sargı. İki kat MC Yangın Durdurucu Sargı, geçiş yapan tesisat etrafına ayrı ayrı sarılır; uçlar birbirine değdirilir ve maskeleme bandı ile sabitlenir.

Üst üste gelen katmanların uçları birbirinden kaydırılır. MC Yangın Durdurucu Sargı, döşemenin alt yüzeyine veya duvarın her iki yüzeyine sıkıca bastırılır. Ürünler: RECTORSEAL — Metacaulk Wrap Strip

3C) Çelik Kelepçe

İçerisinde MC Yangın Durdurucu Sargı bulunan tesisatı sabitlemek için, malzeme üreticisinden temin edilen minimum 0,41 mm kalınlığında galvanizli çelikten yapılmış çelik kelepçe kullanılır.

Kelepçe yaklaşık 50 mm derinliğinde ve 25 mm genişliğinde, 38 mm uzunluğunda olmak üzere 102 mm aralıklarla yerleştirilmiş ankraj tabları içerir. Ankraj tablarının karşısında 13 mm genişliğinde ve 19 mm uzunluğunda tutucu tablar bulunur.

Kelepçe MC Yangın Durdurucu Sargının üzerine sarılır, en az 25 mm bindirme yapılarak iki adet çelik vida veya paslanmaz çelik kelepçe ile sabitlenir. Tutucu tablar boruya doğru 90° kıvrılarak boru etrafındaki boşluğu korur ve MC Yangın Durdurucu Sargıyı yerinde tutar. Kelepçe, her ankraj tablasında en az 6 mm çapında ve 32 mm uzunluğundaki çelik genleşme dübelleri veya çelik Tapcon beton dübelleri ile birlikte 6 mm çapında ve 16 mm genişliğindeki pullarla döşemenin alt yüzeyine ya da duvarın her iki yüzeyine sabitlenir.

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe Detayı C-AJ-2702

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe C-AJ-2702,

Yangın güvenliğinde kritik öneme sahip bir üründür. RectorSeal markasının Metacaulk serisinden olan ürün, 100 mm çapında PEX Polietilen boruların beton döşeme veya duvar geçişlerinde yangına karşı etkin bir koruma sağlar. Sistem, UL sertifikasına sahip olup yangın dayanımı 120 dakika olarak test edilmiştir.

Uygulama kapsamında MC 1000 Yangın Durdurucu Akustik Mastik ve Metacaulk Yangın Durdurucu Sargı Bandaj ile beraber kullanılarak yangına karşı tam bir bariyer oluşturulur.

Kelepçe galvanizli çelikten üretilmiş olup 0,41 mm kalınlığında, 102 mm aralıklarla ankraj tabları ve tutucu tabları ile donatılmıştır. Bu özellikler, boruyu sabitleyip sargı malzemesinin yerinde kalmasını sağlar ve yangın esnasında yüksek performans gösterir.

Sistem, 114 mm kalınlığında betonarme veya beton blok döşeme ve duvarlarda kullanılabilir, tesisat deliği çapı maksimum 127 mm olup boru ile duvar/döşeme arasında 0–22 mm boşluk bırakılması uygundur.

Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe detayı, MC 1000 yangın mastiki ve Metacaulk sargı bandajla birlikte kullanıldığında yangın dayanımını en üst seviyeye çıkarır. Pasif Yangın Durdurucu Kelepçe, ürün 100 mm Polietilen Boru Geçişi ile doğrudan ilişkilidir.

Bu denli uyumlu ve sertifikalı sistemlerle yangın güvenlik standartlarına uyum sağlanır ve tesisat geçiş noktalarında yangın riskleri minimize edilir. Yangın koruma uygulamalarında mutlaka bu sistemle birlikte ilgili yangın durdurucu ürünlerin kullanılması tavsiye edilir.