Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici F-A-2090

Yanıcı Boru Geçişlerinde Çelik Döşeme Yangın Yalıtımı Çözümleri

UL F-A-2090 sistemi, yangın dayanımlı korumasız betonarme ve çelik trapez sac (Steel Deck) veya masif betonarme döşemelerden geçen yanıcı boruların (PVC, CPVC) sızdırmazlığını sağlamak üzere geliştirilmiş profesyonel bir yangın durdurucu detaydır. Özellikle kompozit döşeme yapılarında Çelik Döşeme Yangın Yalıtımı gereksinimlerini karşılamak için tasarlanan bu sistem, ASTM E814, UL 1479 ve CAN/ULC S115 standartlarına uygun olarak test edilmiştir.

Teknik İnceleme Neden Uygulanmalıdır?:

Sistem, F (Alev) dayanımında 120 dakika (F120) performans sergileyerek yangının katlar arası geçişini 2 saat boyunca tam kapasiteyle engeller. Sistemin teknik başarısı şu bileşenlere dayanır:

  • Döşeme Yapısı: Minimum 75 mm (3 inç) kalınlığında beton ve maksimum 75 mm (3 inç) derinliğinde galvanizli çelik trapez sacdan oluşan D900 serisi tasarımlarda veya 100 mm (4 inç) masif beton döşemelerde uygulanır.
  • Yanıcı Boru Kapasitesi: Nominal 100 mm (4 inç) çapındaki Schedule 40 PVC veya SDR 13.5 CPVC boruların geçişine olanak tanır.
  • MC Yangın Durdurucu Sargı (Metacaulk Wrap Strip): 6 mm (1/4 inç) kalınlığındaki intumesan (ısı ile genleşen) elastomerik malzeme, yangın anında borunun erimesiyle oluşan boşluğu hızla kapatarak alev ve duman geçişini bloke eder. Çelik döşeme yüzeyinden 13 mm (1/2 inç) içeride kalacak şekilde monte edilir.
  • MC Yangın Durdurucu Mastik (Metacaulk 1000): Minimum 13 mm (1/2 inç) kalınlıkta uygulanan bu mastik, tesisat deliğindeki boşlukları doldurarak duman sızdırmazlığı sağlar ve sargı sistemini bütünler.

Uygulanmazsa Ne Olur?

Çelik Döşeme Yangın Yalıtımı doğru şekilde yapılmadığında, yangın anında yanıcı borular (PVC/CPVC) hızla erir ve döşeme üzerinde açık bir kanal (baca etkisi) oluşturur. Bu durum:

  1. Yangının üst katlara dakikalar içinde sıçramasına,
  2. Zehirli gazların (Karbonmonoksit vb.) binaya yayılmasına,
  3. Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik maddelerine aykırılık nedeniyle yasal sorumluluklara yol açar.

Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici F-A-2090

Yangın dayanımı gerektiren yapı elemanlarında kritik bir öneme sahiptir. Bu sistem, RectorSeal firmasının Metacaulk markası altında üretildiği ve UL Underwriters Laboratories tarafından test edilip onaylandığı yüksek performanslı bir yangın durdurucu çözüm sunar. Çelik ve betonarme döşemelerden geçen boruların yangın geçiş güvenliği açısından, 120 dakikalık yangın dayanımı sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Bu ürün, 100 mm çapındaki PVC ve CPVC borulara uygulanmakta olup, Schedule 40 ve SDR 13.5 standartlarında solid core ya da cellular core borular için uygundur. İlk olarak, döşemede en az 75 mm kalınlığında betonarme kullanılması ve trapez sac kompozit ya da tek başına trapez sacın maksimum 75 mm derinlikte olması gerekir. Tesisat deliği maksimum 140 mm çapında hazırlanmalıdır. Borular tesisat deliği içinde rijit şekilde desteklenmelidir ve boru ile delik arasında 13 mm boşluk bırakılmalıdır.

Yangına karşı koruma, MC Yangın Durdurucu Sargı bandajları ile sağlanır. Bu sargılar, yanıcı borunun etrafına sarılarak yangın bölgesinde genişleyen intumesan elastomerik tabaka oluşturur. Ayrıca, MC 1000 Yangın Durdurucu Akustik Mastik, tesisat deliği boşluklarına uygulanarak sızdırmazlık sağlar ve yangın dayanımı artırılır. Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici sistemi, F-A-2090 UL standardıyla uyumlu olup, bu sayede binalarda yangın anında boru ve tesisat geçişleri etkin şekilde izole edilerek yangının yayılmasının önüne geçilir. Sistem aynı zamanda dayanıklı ve uzun ömürlü malzeme kombinasyonuyla yapı güvenliğine katkıda bulunur. Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici, yüksek performansıyla yangın dayanımı gereken projelerde kritik bir bileşendir ve yapılar için tam uyumluluk sağlar.

Detay No: F-A-2090

Detay Tipi: Şaft Geçişi

Yangın Durdurucu Kalınlık: 13 mm.

Detay Nevii: Çelik Döşemeden Geçen PVC / cPVC Boru 100 mm

Geçilen Yapı Elemanı: Döşeme

Yapı Elemanı Tipi: Betonarme Döşeme Kalınlığı <= 127 mm / Çelik Kompozit Döşeme veya Tavan

Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici F-A-2090
Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici F-A-2090

Onay Tarihi: 04/06/2002

Üretici: RectorSeal

Marka: Metacaulk

Test Laboratuarı : (UL) Underwriters Laboratories

Geçen Tesisat: Yanıcı Boru, Konduit

Boru Malzemesi: Yanıcı Boru

Geçen Boru / Çapı: CPVC Boru 100 mm / PVC Boru 100 mm

Yangın Dayanımı: 120 Dakika

Çelik Döşemeden Geçen PVC / cPVC Boru 100 mm

Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici

Yapılarınızda Tavizsiz Güvenlik: F-A-2090 Çelik Döşeme Yangın Yalıtımı

Modern mimaride hız ve dayanıklılık sağlayan çelik konstrüksiyon yapılar, yangın güvenliği söz konusu olduğunda özel çözümlere ihtiyaç duyar. Denge Yapı olarak, endüstriyel tesislerden yüksek katlı binalara kadar geniş bir yelpazede Çelik Döşeme Yangın Yalıtımı ihtiyaçlarınız için uluslararası sertifikalı UL F-A-2090 sistemini sunuyoruz.

Neden F-A-2090 Sistemini Seçmelisiniz?

Bir yangın anında saniyelerin önemi büyüktür. F-A-2090 sistemi, içeriğindeki intumesan (genleşen) teknoloji sayesinde yangınla karşılaştığı anda reaksiyona girer. Boru boşluklarını tamamen tıkayarak binanızı bir kale gibi korur. Bu sistem, sadece bir dolgu malzemesi değil, can ve mal güvenliğinizi koruma altına alan mühendislik harikası bir bariyerdir.

  • 120 Dakika Tam Koruma: Yangının yayılmasını 2 saat boyunca durdurarak tahliye ve müdahale için kritik zaman kazandırır.
  • Uluslararası Standartlar: ASTM E814 ve UL 1479 sertifikaları ile küresel projelerde geçerli teknik yeterlilik.
  • Esnek Uygulama: Hem PVC hem de CPVC boru tiplerinde, trapez saclı döşemelerde mükemmel uyum.

Çelik Döşeme Yangın Yalıtımı konusunda uzman ekibimiz ve Rectorseal Metacaulk ürün grubumuzla, projelerinizin yangın danışmanlığı ve uygulama süreçlerinde çözüm ortağınız olmaya hazırız. Güvenliğinizi şansa bırakmayın, UL sertifikalı sistemlerin gücüyle yapılarınızı koruyun.

1) Çelik Kompozit Döşeme

Yangın dayanımlı korumasız betonarme ve çelik veya betonarme döşeme, Döşeme Tasarımında tariflendiği şekilde ve aşağıdaki yapısal özellikleri içerecek şekilde oluşturulmalıdır:

1A) Beton

Minimum 75 mm kalınlığında takviyeli hafif veya normal ağırlıkta (yaklaşık 1600-2400 kg/m³) beton.

1B) Trapez Sac

Tasarımında belirtildiği şekilde maksimum 75 mm derinlikte galvanizli çelik trapez sac kompozit veya kompozitsiz, Tesisat Deliği maksimum çapı 140 mm (5-1/2 inç) olacaktır.

1A. Döşeme Elemanı — Alternatif olarak, minimum 100 mm kalınlığında takviyeli hafif veya normal ağırlıkta (1600-2400 kg/m³) beton ile hazırlanabilir. Tesisat Deliği maksimum çapı 140 mm (5-1/2 inç).

2) Geçiş Yapan Tesisat Elemanı

Yangın durdurucu sistem içerisine merkezli olarak yerleştirilmiş, tek yanıcı boru. Boru ile Tesisat Deliği boşluğu arasında boşluk 13 mm (1/2 inç) olacak şekilde hazırlanmalı. Boru, döşeme her iki tarafından rijit olarak desteklenmelidir. Aşağıdaki boyut ve yanıcı boru türleri kullanılabilir:

2A) PVC Boru

Kapalı (proses veya besleme) ya da havalıklı (drenaj, atık veya havalık) tesisat sistemlerinde kullanılan, nominal 100 mm (4 inç) veya daha küçük çapta, Schedule 40 veya daha ağır, solid core ya da cellular core PVC boru.

2B) Klorlu Polivinil Klorür (CPVC)

Kapalı (proses veya besleme) tesisat sistemlerinde kullanılan, nominal 100 mm (4 inç) veya daha küçük çapta, SDR 13.5 CPVC boru.

Kapalı (proses veya besleme) ya da havalıklı (drenaj, atık veya havalık) tesisat sistemlerinde kullanılan, nominal 100 mm (4 inç) veya daha küçük çapta, Schedule 40 veya daha ağır, solid core ya da cellular core PVC boru.

3) Yangın Durdurucu Sistem

Yangın durdurucu sistem aşağıdaki elemanlardan oluşacaktır:

3A) MC Yangın Durdurucu Sargı

Nominal 6 mm kalınlıkta intumesan elastomerik malzeme, bir tarafında plastik film kaplamalı olup, 25 mm veya 50 mm genişlikte rulolar halinde temin edilir. MC Yangın Durdurucu Sargı, yanıcı borunun etrafına tek tek film yüzü dışa gelecek şekilde sarılır, uçlar birbirine yaslanır ve bant veya bağ teli ile yerinde tutulur. Katmanlardaki uçlar birbirine çakışmayacak şekilde offset verilir. MC Yangın Durdurucu Sargı, çelik döşeme veya betonarme döşeme yüzeyinden 13 mm (1/2 inç) gömülü olacak şekilde monte edilmelidir. 25 mm genişlikte sargı ile iki kat iki yığın veya 50 mm genişlikte sargı ile tek kat yığın gereklidir. RECTORSEAL — Metacaulk Wrap Strip.

3B) MC Yangın Durdurucu Mastik

En az 13 mm kalınlıkta mastik, Tesisat Deliği boşluğuna uygulanacak ve çelik döşeme veya betonarme döşeme üst ve alt yüzeyleri ile hizalanacaktır. RECTORSEAL — Metacaulk 1000.

Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici F-A-2090

Nerede Kullanılır:

Bu sistem, Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve ASTM E814 ile UL 1479 standartlarına uygun olarak, F120 yangın dayanımlı betonarme ve çelik kompozit döşemelerde, yanıcı boruların (PVC ve CPVC borular gibi) geçtiği tesisat deliklerinde Yangın Durdurucu Sistem olarak kullanılır. Çelik Döşeme Yangın Yalıtımı ile yangının döşeme boyunca yayılması engellenir, can ve mal kaybı riski azaltılır. Sistem doğru uygulanmadığında yangın yalımı hızla büyür, yangın güvenliği riske girer.

Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici F-A-2090

Betonarme ve çelik döşemelerden geçen PVC ve CPVC borular için tasarlanmış yüksek performanslı bir yangın koruma sistemidir. Bu ürün, RectorSeal firmasının Metacaulk markası altında üretilmiştir ve UL Underwriters Laboratories tarafından test edilip onaylanmıştır. Ürün, 100 mm nominal çapta olan Schedule 40 veya SDR 13.5 standardındaki PVC ve CPVC borulara uygun şekilde geliştirilmiştir.

Sistem, boru geçişlerinde 120 dakika yangın dayanımı sağlayarak, yangın anında boru geçişlerinden alevlerin ve dumanın yayılmasını engeller. Ürün uygulamasında, döşeme elemanı olarak minimum 75 mm kalınlığında takviyeli beton ve maksimum 140 mm çaplı trapez sac kullanılır. Borular döşeme deliğinde rijit biçimde desteklenmeli ve boru ile delik arasında 13 mm boşluk bırakılmalıdır.

Yangın durdurucu sistemin temel bileşeni, MC Yangın Durdurucu Sargı bandajı ile boruların çevresinin sarılmasıdır. Bu sargılar intumesan elastomerik malzemeden yapılmış olup, 25 mm veya 50 mm genişlikte rulolar halinde temin edilir. Ayrıca en az 13 mm kalınlığında MC 1000 Yangın Durdurucu Akustik Mastik kullanılarak tesisat deliği boşlukları sızdırmazlıkla kapatılır. Bu iki bileşen, yangına karşı maksimum koruma sağlar ve yangın dayanımı süresini uzatır. Döşemeden PVC Boru Geçişi Yangın Kesici F-A-2090, detay_no ve keyword bilgilerinin gereklilikleri doğrultusunda yapıların pasif yangın koruma performansını artırmakta ve yangın güvenliğini önemli ölçüde iyileştirmektedir. Ayrıca bu ürün, Denge Yapı'nın garantisi ve destek hizmetleri ile profesyonel kullanım için uygundur. Yüksek yangın dayanımı ve uygun tasarım özellikleri ile yangın risklerini minimize etmek isteyen projelerde tercih edilen güvenilir bir çözümdür.